Aktualności

Czwartki z dialogiem: Prosto z garnka. Tradycje kulinarne Romów

26.04 , 16:00

Spotkanie autorskie i promocja książki Prosto z garnka. Tradycje kulinarne Romów w ramach cyklu Czwartki z dialogiem.

„Długie rozmowy, które prowadzimy ze sobą od kilku lat na tematy historii i kultury Romów zainspirowały nas do napisania wspólnej książki” – tak w posłowiu do publikacji Prosto z garnka. Tradycje kulinarne Romów piszą jej autorki – etnolog Magdalena Kwiecińska i Romni Monika Szewczyk. To pierwsze tego typu wydawnictwo w Polsce w całości poświęcone kuchni Romów. Tradycyjna kuchnia romska nie doczekała się do tej pory tak obszernego, etnograficznego opisu, prócz wzmianek przy okazji przedstawiania zwyczajów i tradycji romskich. Spotkanie z autorkami będzie zatem niecodzienną okazją do podróży kulinarnej po smakach świata, gdyż kuchnia Cyganów/Romów to prawdziwa mozaika składników zdobywanych w czasie dawnych cygańskich wędrówek, przy okazji okraszona pomysłowością romskich kucharek.


Powrót