Aktualności

W staropolskiej kuchni

21.08 , 12:00

„Stworzenie to idzie ludziom na pożywienie: i ieden tylko Rak jest między Owadem na pokarm zażywany: z tym wszystkim to tu wyznać można: naprzód, że pierwszy, który się Raka ieść poważył, dla przykrego iego kształtu, na niemałą się rzecz odważył” (Krzysztof Kluk, Zwierząt domowych i dzikich, osobliwie krajowych, historyi naturalney początki i gospodarstwo, t. 4 O owadzie i robakach, Warszawa 1802).

Podczas wykładu zapoznamy się z opisami walorów smakowych raków, ostryg, żółwi i ślimaków, stworzonymi przez polskich przyrodników od końca XVI do początku XVIII wieku. Prowadzący, Artur Rakowski, przedstawi również sposoby ich przyrządzania. 

 

niedziela, 21 sierpnia 2022 r., godz. 12.00, Dawny Pałac Biskupów Krakowskich 

 

Fot. Artysta nieznany, Martwa natura z rakami, Europa, Holandia, ok. 1650 (?)




Powrót