Aktualności

Cukry na pańskim stole

26.07 , 12:00

Długo przed obiadem cukiernik zastawił cukry, zajmując nimi sam środek stołu. Te cukry składały się najprzód z taflów szklannych, lecz gdy te często się tłukły, domyślili się cukiernicy porobić drewniane, gdy jak szklannej, tak drewnianej tafli nicht nie jadł, ale cukry. (J. Kitowicz, Opis obyczajów za panowania Augusta III,  Wrocław-Warszawa-Kraków 1970, s. 436)

Obecnie, gdy torty weselne, urodzinowe, czy też słodycze przygotowywane na inne okazje przybierają coraz bardziej fantazyjne kształty świadczące o pomysłowości i zmyśle artystycznym ich wykonawców prezentujemy Państwu inwencje naszych przodków w tym temacie. Na wykładzie będzie mowa tzw. cukrach, tworzących wspaniałe kompozycje, a wystawianych na stołach pańskich podczas uroczystych bankietów w okresie od XVII do pocz. XIX w.

 

26 lipca 2020, godz. 12, Dawny Pałac Biskupów Krakowskich w Kielcach. Wykład poprowadzi Artur Rakowski. Wstęp wolny.


Powrót