Aktualności
Ryby na pańskim stole
05.12 , 12:00
W ramach Niedzieli w Muzeum Artur Rakowski, kierownik Dawnego Pałacu Biskupów Krakowskich, opowie o rybach na pańskim stole.
Duża liczba dni postnych w kalendarzu sprawiła, iż w menu staropolskiej kuchni znajdowało się wiele potraw z ryb. Były one popularne ze względu na walory smakowe, różnorodność i dostępność. Do kuchni, a następnie na stół, trafiały z jezior i rzek, ze stawów hodowlanych, a także za pośrednictwem kupców. O ich sposobie przyrządzenia i podania decydował kucharz.
W czasie wykładu będzie można się dowiedzieć, jakie potrawy rybne pojawiały się na pańskich stołach oraz poznać sposoby połowu i przechowywania ryb.
niedziela, 5 grudnia 2021 r. godz. 12.00, Dawny Pałac Biskupów Krakowskich`
Wstęp wolny. Wydarzenie odbędzie się z zachowaniem reżimu sanitarnego. Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują maseczki.