Aktualności
Zwierzyna na pańskim stole
09.01 , 12:00
Ksiądz Krzysztof Kluk, w wydanej w 1795 roku książce Zwierząt domowych i dzikich osobliwie kraiowych historyi naturalney początki i gospodarstwo, napisał: „W powszechności: znających się jest zdanie, że zwierzyna lubo nie daje tyle posiłku, co mięso domowych zwierząt, strawniejsza przecież jest i zdrowsza, osobliwie z młodych. Z starych zwierząt najlepsze jest, gdy nieco przekruszeje, dlatego nie zażywa się zaraz po ubiciu, ale powiesi się na jaki czas w miejscu chłodnym. […] Długo przecież, osobliwie latem, świeżo bez szkody zachować się nie może: na dłuższe więc przechowanie albo się nasoli, albo uwędzi”.
Podczas wykładu prowadzący opowie, na które zwierzęta polowano, a które hodowano w zwierzyńcach. Przedstawione zostaną również stare sposoby na odpowiednie przyrządzenie zwierzyny.
niedziela, 9 stycznia 2022 r., godz. 12.00, Dawny Pałac Biskupów w Kielcach
Wstęp wolny. Wydarzenie odbędzie się z zachowaniem reżimu sanitarnego. Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują maseczki.