Aktualności

Kuratorskie oprowadzanie po wystawie

09.06 , 12:00

Wykwintne dania, wytworne zastawy, biesiady pańskie... Więcej o wystawie "O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach", opowie kuratorka - Magdalena Silwanowicz. 

 

 

 

 

 

 

 

Bogaty, suto zastawiony stół, stanowił przez wieki ideał szczęścia dla większości ludzi. Wydawane przy wielu okazjach uczty stawały się okazją do zaprezentowania splendoru domu i jego zasobności. Obfitość i kunsztowność podawania potraw oraz okazałość i wytworność zastawy były cechami charakterystycznymi XVII, XVIII i XIX-wiecznych biesiad pańskich. Ważne były nie tylko wymyślne i wykwintne dania, ale również sposób, w jaki je serwowano. Nawet gdy przeminął barok, bogaty i zadziwiający swą różnorodnością stół pozostał charakterystycznym elementem szlacheckiej gościnności. Zastawa stołowa była oznaką prestiżu i bogactwa gospodarzy niezależnie od tego czy była złota, srebrna, czy też krucha porcelanowa lub szklana. Uczty miały wprawiać ich uczestników w podziw i zachwyt. Nadrzędnym celem wystawy jest wywołanie takich emocji u tych, którzy przekroczą jej próg. Ekspozycja przybliży zwiedzającym różnorodne dziedziny rzemiosła artystycznego poprzez pokazanie szerokiej gamy przedmiotów pojawiających się w ówczesnej jadalni i kuchni. Wśród eksponowanych zabytków znajdą się naczynia z ceramiki (porcelany i fajansu), szkła, metalu (srebra, cyny, miedzi), a także tkaniny i meble, które mogły służyć biesiadującym. Ich formy i przeznaczenie ewoluowały pod wpływem tendencji w sztukach plastycznych wraz ze zmianami obyczajów obowiązujących przy stole i rozwojem sztuki kulinarnej. Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, aby podkreślić bogactwo, znaczenie i pozycję społeczną właściciela, zostaną przedstawione również nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i kuchniach. Aby stworzyć pełniejszy obraz dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, zostaną pokazane pierwsze polskie książki kucharskie wraz z kuriozalnymi dla współczesnego odbiorcy przepisami.

 

niedziela, 9 czerwca 2019 r., godz. 12, Dawny Pałac Biskupów Krakowskich, Plac Zamkowy 1, Kielce, wstęp wolny

 

WIĘCEJ O WYSTAWIE

 

 

 


Powrót