Aktualności

Kultura stołu w Polsce średniowiecznej i nowożytnej

07.07 , 12:00

W dawnych wiekach uczty stanowiły bardzo ważny element życia społecznego. Były nie tylko okazją do posilenia się, ale także do spotkań towarzyskich. Biesiady stanowiły dodatkowo manifestację bogactwa i statusu materialnego tego, kto ją wydawał. Urządzali je królowie, książęta, wyższe duchowieństwo, a w późniejszym czasie szlachta i zamożni mieszczanie.

Na wykładzie zostaną omówione zasady panujące przy stole, najpopularniejsze potrawy, jakie podawano, a także przedmioty codziennego użytku wykorzystywane podczas jedzenia i picia.

Wykład wzbogacony prezentacją poprowadzi Justyna Dziadek z Działu Historii.

 

niedziela, 7 lipca 2019 rok, godz. 12.00, Dawny Pałac Biskupów Krakowskich, Plac Zamkowy 1, wstęp wolny


Powrót