Aktualności

Obyczaj stołu zatrzymany w kadrze obrazu

25.08 , 12:00

     Uczty przedstawiano już w sztuce starożytnego Egiptu, Mezopotamii, Grecji i Rzymu w malarstwie ściennym i mozaikach. Miały oficjalny charakter, brał w nich udział władca, dostojnicy i dwór. Odmienne tradycje kulturowe wpływały na zróżnicowanie scen uczty, jedne odbywały się w pozycji siedzącej, inne –  jak w Rzymie –
w pozycji półleżącej. Można też zaobserwować odmienne kształty i materiały naczyń stołowych oraz podawanych potraw. Niektórym z uczt towarzyszyli nawet muzykanci.

     Uczty średniowieczne, renesansowe i barokowe urządzane były przy stołach, często z licznym gronem uczestników i obserwatorów. Srebra środka stołu zastąpiła
w XVIII wieku porcelana. W XVII wieku w Niderlandach pojawił się w motyw przerwanego posiłku, jako przypomnienie Vanitas.

     Z biegiem czasu obyczaj stołu uległ komercjalizacji. Pożywny rosół podawany na porcelanie zastąpiła zupa z puszki, a wykwintne dania – hamburger, odtwarzane przez artystów jako ikona współczesności.

     W podróż dotyczącą obyczaju stołu zaprasza Państwa dr Anna Myślińska. Po wykładzie przewidziany jest wstęp na wystawę O stołach i bankietach pańskich.Jak ucztowano w dawnych wiekach.

niedziela, 25 sierpnia, godz. 12, Dawny Pałac Biskupów Krakowskich


Powrót