Fotogalerie

Palma

Do przygotowania wielkanocnej palemki potrzebujesz:

- kolorowe bibuły

- cienki Kijek bądź gałązka

- sucha trawa, zboża, bazie

- wstążki, kokardki

- oraz narzędzia: sznurek, drucik, nożyczki, linijka

Po pierwsze – trzpień
W pierwszej kolejności należy przygotować trzpień, który będzie fundamentem całej świątecznej ozdoby. Musi być sztywny, by utrzymać wszystkie dekoracje palmy.

1. Trawę, bazie przykładamy do kijka lub gałązki i mocno związujemy wstążką, najciaśniej jak to możliwe, możemy również okręcić drucikiem.

2. Ozdabiamy kijek. Z zielonej bibuły wycinamy pasek o szerokości 6 cm.

3. Składamy na kwadrat o wymiarach 6 cm x 6 cm i nożyczkami nacinamy około 3 cm do jego połowy. Rozkładamy.

4. Na jeden z końców paska nakładamy klej i przyklejamy przy górze kijka, okręcamy bibułą wokół, aż po jego koniec. Bibułę na końcu kleimy do kijka.

By palma pięknie się prezentowała warto zrobić do niej kwiaty!

Pokażemy jak zrobić 3 rodzaje kwiatów z bibuły .

Kwiaty:

5. Z różnokolorowej bibuły tniemy paski o szerokości około 7 centymetrów i długości 20 centymetrów.

6. Każdy z pasków składamy trzykrotnie na pół i wycinamy pożądany kształt.

Możemy również wykonać środek kwiatu w postaci pręcików i kulki.

7. Pręciki: Wycinamy z bibuły paski o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm i nacinamy ok. 2 cm. Rozkładamy i skręcamy za pomocą palców każdy jeden paseczek.

8. Kulka: Wycinamy z bibuły pasek o szerokości 7 cm i długości 14 cm. Tniemy na dwa kawałki, z 1 części formujemy kulkę. Drugim kawałkiem bibuły przykrywamy kulkę i od spodu mocno zawijamy.

9. Rozkładamy pasek na kwiat, wkładamy pręciki lub kulkę i zwijamy. Dół wiążemy drucikiem bądź nitką i przymocowujemy do palemki.

10. Palmę możemy ozdobić wstążkami bądź kokardką.

11. Brawo! Gotowe!

 

Powrót