Obiekt tygodnia
Metalowy młynek do kawy XIX/XX wiek
Wytwórnia Leinbrock (?)
Polska XIX/XX w. (?)
Materiał: Metal, drewno, porcelana
Wymiary: 16,4 cm, 12,6 cm
chromowanie, toczenie, sztanca
MNKi/Mat/R/130
Kawa – nieodłączny element naszej codzienności, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahve. Pobudzający napój, sporządzony z ziaren kawowca, pojawił się w Polsce w 2. połowie XVII wieku po bitwie pod Wiedniem. Wcześniej kawa znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim. Jej wielkimi miłośnikami byli Jan III Sobieski, Bohdan Chmielnicki, a także kardynał Aldobrandini, późniejszy papież Klemens VIII. Koneserzy doskonale wiedzą, że najlepsza jest zmielona tuż przed przyrządzeniem.
![]() |
![]() |
Mielenie kawy jest czynnością bardzo starą. Jako pierwsi próbowali tego Arabowie, przy pomocy moździerza i tłuczka. W 1400 roku Turcy wynaleźli młynek, który działał w sposób podobny do młynków współczesnych. Składał się on z cylindrycznej puszki, w której za pomocą korbki obracały się dwa pofałdowane stalowe krążki miażdżące ziarna. W Europie w 1600 roku wraz z przybyciem kawy stosowano pierwsze moździerze z drewna i metalu w celu pozyskania rozdrobnionej aromatycznej mieszanki. Około 1665 roku w Damaszku pojawiła się ulepszona wersja mosiężnego młynka tureckiego ze składaną rączką. W kolejnych latach powstawały rozmaite wersje urządzenia, dekorowane drewnem, kością słoniową, a nawet złotem. Około 1765 roku słynna madame Pompadour szczyciła się posiadaniem złotego młynka do kawy, zdobionego motywami gałęzi kawowca, który jak na tamte czasy śmiało można nazwać cudem techniki.
Eksponat z naszej kolekcji przeznaczony do powszechnego, domowego użytku datujemy na XIX/XX wiek. Został wyprodukowany prawdopodobnie przez niemiecką firmę Leinbrock (rozpoznanie na podstawie analogii ze względu na brak sygnatury).
Niewielkich rozmiarów obiekt posiada metalowe ścianki o prostopadłościennym kształcie, które zdobi niewielki dekoracyjny ornament z wypukłych czteroliści, owali i prostokątów. Całość zwieńczona jest kopulastą nakrywą z ruchomymi elementami umożliwiającymi wsypywanie ziaren. Nakrywa posiada stalową korbkę z owalną drewnianą gałką. Wewnętrzny kielich, kierujący ziarna do żarna, wykonany jest z ceramiki. Na obracającej się osi znajduje się specjalnie ukształtowana ślimacznica, do której wpadają ziarna mielonego surowca, wpychane do coraz ciaśniejszej przestrzeni pomiędzy ślimacznicą a tuleją. Pokruszone i zmiażdżone ziarna lądują w niewielkiej szufladce u podstawy młynka.
![]() |
![]() |
Młynek trafił do pracowni konserwatorskiej w związku z przygotowaniami do wystawy czasowej Śląsk. Panorama dziedzictwa. Dopiero podczas procesu konserwacji można zaobserwować, z jak wielu elementów składa się nasz obiekt (doliczono się aż 35 części!).
Jednym z głównych problemów napotkanych podczas konserwacji było bezpieczne rozmontowanie wszystkich elementów ze względu na silną korozję, oczyszczenie ich z nawarstwień zabrudzeń, a także odzyskanie śladowo zachowanego pierwotnego opracowania powierzchni. Po wielostopniowym czyszczeniu chemicznym oraz szczotkowaniu mechanicznym elementy zostały zabezpieczone odpowiednimi środkami wraz z odzyskaniem zewnętrznego koloru ścian i jego końcowym utrwaleniem.
Młynek po całej serii zabiegów cieszy się nową zabytkową odsłoną. Postaraliśmy się również o to, aby zachował starego ducha wspomnień ze szlacheckich domów, gdzie specjalnie do parzenia kawy zatrudniano kawiarkę.
Oprac. Adrianna Kot
Bibliografia
http://antyczek.pl/antyk-blaszany-mlynek-do-kawy-leinbrock.html
https://coffee-mat.pl/Krotka-historia-mlynka-do-kawy-blog-pol-1624556424.html
https://www.cafesilesia.pl/Kiedy-powstal-mlynek-do-kawy-blog-pol-1540563466.html
https://www.museo.pl/component/option,com_expo/page,expo/adid,332/catid,670/Itemid,451/
Mickiewicz A., Pan Tadeusz, Wrocław 2018.
Morris J., Kawa. Historia napoju, który zdobył świat, tłum. M. Gumulak, Bielsko-Biała 2020.