Archiwum aktualności

Kuchnia turysty w widłach Wisły i Pilicy

20.04 , 17:30

„Kto karczmę minie, nogę wywinie” – twierdzono w dobie rozbiorowej, a więc w czasach, gdy rodziła się turystyka we współczesnym tego słowa znaczeniu.
O kuchni turysty w widłach Wisły i Pilicy” dr Cezary Jastrzębski opowie podczas kolejnego spotkania z cyklu Wiedza: otwarte!

Okres rozbiorowy (1795-1918) to czas kształtowania się zorganizowanego ruchu turystycznego. – Wraz z masowym charakterem wyjazdów pojawiła się konieczność zadbania o potrzeby bytowe podróżników. Coraz większą rolę zaczęła odgrywać kuchnia turysty, związana z możliwościami zaspokojenia głodu i pragnienia, rodzajem i dostępnością spożywanych produktów oraz warunkami, w jakich odbywała się konsumpcja. O sprawach tych będzie mowa na przykładzie regionu w widłach Wisły i Pilicy. Nie zabraknie też refleksji, co z tego wszystkiego wynika dla nas, współczesnych – zachęca do udziału dr Cezary Jastrzębski.

Spotkania z cyklu Wiedza: otwarte! przyjmują formułę otwartego dla wszystkich zainteresowanych uniwersytetu. Co miesiąc naukowcy, skupieni w Kieleckim Towarzystwie Naukowym, proponują zebranym tematy z najróżniejszych dziedzin. – W ten sposób chcemy wrócić do tradycji wykładów otwartych, czyli spotkań, które będą okazją do refleksji i rozmowy – mówi prof. Marzena Marczewska, prezes Kieleckiego Towarzystwa Naukowego.

Początek spotkania 20 kwietnia o godz. 17.30 w Muzeum Dialogu Kultur, oddziale Muzeum Narodowego w Kielcach. Wstęp wolny.


Powrót