Aktualności
Na pańskim stole
06.02 , 12:00
Remigiusz Ładowski, w wydanej w 1783 roku Historii naturalnej Królestwa Polskiego, napisał: „Ptactwo domowe – z tych jedne latają wysoko, a drugie częściej po ziemi chodzą, czasem tylko podlatują. Jedne sprowadzone z Obcych Krajów, przy pracy i staraniu, stały się swojskiemi, a drugie krajowe, które dodają potraw na stołach, i wygodą są dla ludzi. Które z nich mięso jest zdrowsze i łatwiejsze do ugotowania, trudno upewnić, ale z doświadczenia łatwo każdy dojść może”.
O kapłonie, przysmaku staropolskich smakoszy, pozycji indyka na polskich stołach, kurach perłowych, kaczkach i gęsiach oraz o przyrządzanych z nich potrawach opowie Artur Rakowski w ramach kolejnego wykładu z cyklu Niedziela w Muzeum.
niedziela 6 lutego 2022 r. godz. 12.00, Dawny Pałac Biskupów Krakowskich
Wstęp wolny. Wydarzenie odbędzie się z zachowaniem reżimu sanitarnego. Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują maseczki.