Aktualności

Skopowina w staropolskiej kuchni

27.04 , 12:00

Zapraszamy na wykład z cyklu Niedziela w Muzeum, który odbędzie się 27 kwietnia  o godz. 12  w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach. Artur Rakowski opowie o roli skopowiny w staropolskiej kuchni, przywołując cytat Piotra Crescentyna:

"Owcze mięso niedobrego smaku, bowiem bardzo wielgotne, tylko chłopom robotnym się godzi. Barankowe lepsze gdy już odsadzeni bywaja, ale skopowe nalepsze y nazdrowsze, bo pokarm dobry i prawie tuczny dawa, zwłaszcza dorocznego skopu"

Piotr Crescentyn (Pietro de Crescenzi), O pomnożeniu y rozkrzewieniu wszelkich Pożytków Ksiąg Dwoienaście […], Kraków, 1571

 Wstęp bezpłatny.

_____________

27 kwietnia, niedziela, godz. 12, dawny Pałac Bisupów Krakowskich, pl. Zamkowy 1



 

 


Powrót