Aktualności
Skopowina w staropolskiej kuchni
27.04 , 12:00

Zapraszamy na wykład z cyklu Niedziela w Muzeum, który odbędzie się 27 kwietnia o godz. 12 w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach. Artur Rakowski opowie o roli skopowiny w staropolskiej kuchni, przywołując cytat Piotra Crescentyna:
"Owcze mięso niedobrego smaku, bowiem bardzo wielgotne, tylko chłopom robotnym się godzi. Barankowe lepsze gdy już odsadzeni bywaja, ale skopowe nalepsze y nazdrowsze, bo pokarm dobry i prawie tuczny dawa, zwłaszcza dorocznego skopu"
Piotr Crescentyn (Pietro de Crescenzi), O pomnożeniu y rozkrzewieniu wszelkich Pożytków Ksiąg Dwoienaście […], Kraków, 1571
Wstęp bezpłatny.
_____________
27 kwietnia, niedziela, godz. 12, dawny Pałac Bisupów Krakowskich, pl. Zamkowy 1