Wystawy czasowe

O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach

Od 4 czerwca 2019 roku do 6 października 2019 roku w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach będzie prezentowana wystawa O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach.

Bogaty, suto zastawiony stół, stanowił przez wieki ideał szczęścia dla większości ludzi. Wydawane przy wielu okazjach uczty stawały się okazją do zaprezentowania splendoru domu i jego zasobności. Obfitość i kunsztowność podawania potraw oraz okazałość i wytworność zastawy były cechami charakterystycznymi XVII, XVIII i XIX-wiecznych biesiad pańskich. Ważne były nie tylko wymyślne i wykwintne dania, ale również sposób, w jaki je serwowano. Nawet gdy przeminął barok, bogaty i zadziwiający swą różnorodnością stół pozostał charakterystycznym elementem szlacheckiej gościnności. Zastawa stołowa była oznaką prestiżu i bogactwa gospodarzy niezależnie od tego czy była złota, srebrna, czy też krucha porcelanowa lub szklana. Uczty miały wprawiać ich uczestników w podziw i zachwyt. Nadrzędnym celem wystawy jest wywołanie takich emocji u tych, którzy przekroczą jej próg. Ekspozycja przybliży zwiedzającym różnorodne dziedziny rzemiosła artystycznego poprzez pokazanie szerokiej gamy przedmiotów pojawiających się w ówczesnej jadalni i kuchni. Wśród eksponowanych zabytków znajdą się naczynia z ceramiki (porcelany i fajansu), szkła, metalu (srebra, cyny, miedzi), a także tkaniny i meble, które mogły służyć biesiadującym. Ich formy i przeznaczenie ewoluowały pod wpływem tendencji w sztukach plastycznych wraz ze zmianami obyczajów obowiązujących przy stole i rozwojem sztuki kulinarnej. Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, aby podkreślić bogactwo, znaczenie i pozycję społeczną właściciela, zostaną przedstawione również nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i kuchniach. Aby stworzyć pełniejszy obraz dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, zostaną pokazane pierwsze polskie książki kucharskie wraz z kuriozalnymi dla współczesnego odbiorcy przepisami.

Wystawa będzie prezentowana w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich. Pojawi się na niej kilkaset zabytków użyczonych z kilkunastu polskich muzeów. Uczynimy wszystko, aby była to prawdziwa uczta dla oka i ducha wszystkich odwiedzających.

 

Kurator wystawy: Magdalena Silwanowicz
Koordynator wystawy: Paweł Król
Autor aranżacji: Kinga Mostowik

 

 
 
Eksponaty pochodzą ze zbiorów:
Muzeum Narodowe w Poznaniu
Muzeum Narodowe w Krakowie
Muzeum Narodowe w Gdańsku
Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius
Zamek Królewski w Warszawie
Muzeum Gdańska
Muzeum Okręgowe w Tarnowie
Muzeum w Gliwicach
Muzeum Karkonoskie w Jeleniej Górze
Muzeum Ceramiki w Bolesławcu
Muzeum Śląska Cieszyńskiego
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
Muzeum Zamoyskich w Kozłówce
Muzeum-Zamek w Łańcucie
Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie
Muzeum Regionalne w Krasnymstawie
 

 

PATRONAT HONOROWY:                                                                PARTNERZY:

MARSZAŁEK WOJEWÓDZTWA MKIDN     TOTALIZATOR SPORTOWY        ROSENTHAL
MPK BIERZ GO BUKIET

 

PATRONAT MEDIALNY:

logo TVP Kultura  TVP HISTORIA TVP3 Kielce  Echo Dnia logo radio em kielce  Radio Kielce    

 

 

 

MELO RADIO RMF CLASSIC KUKBUK  WERANDA SPOTKANIA Z ZABYTKAMI MADE IN ŚWIĘTOKRZYSKIE



O WYSTAWIE

 

fot. Małgorzata Stępnik/MNKi

Powrót