Filiżanka z masy solnej

Sekcja manualna

Czarka ze spodkiem dekorowane złotym fryzem, Manyfaktura Fajansu i Porcelany w Tomaszowie Lubelskim

Zainspirowani Czarką ze spodkiem dekorowaną złotym fryzem z Manufaktury Fajansu i Porcelany w Tomaszowie Lubelskim ze zbiorów Muzeum Narodowego w Kielcach proponujemy stworzenie własnego naczynia - filiżanki z masy solnej.

Do wykonania potrzebujemy:
1 szklanki mąki pszennej,
1 szklanki soli,
ok. 0,5 szklanki wody,
farby,
pędzelka grubego i cieniutkiego.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy niewielką ilość wody. Mieszamy, rozgniatamy grudki, dodajemy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Pamiętamy, by wodę dolewać stopniowo, następnie zagniatamy, aż masa będzie gładka (kilka minut). Dzielimy ją na dwie części, z pierwszej formujemy talerzyk, a z drugiej czarkę. Do modelowania możemy użyć naczyń (najlepiej owinąć je folią lub posmarować olejem, aby uniknąć przyklejenia) o podobnej formie dla ułatwienia nadania kształtu. Gotowy talerzyk z czarką odstawiamy na 12 godzin do wysuszenia, następnie malujemy farbami. Całość możemy pomalować na biało grubszym pędzlem (najlepiej pomalować dwa razy), tak by przypominały prawdziwe wyroby ceramiczne. Następnie cieniutkim pędzlem nanosimy wzorki.

czarka - etap 1

czarka - etap 2

czarka - etap 3

czarka - etap 4

 

POWRÓT