Papier powstaje podczas złożonych procesów. Arkusze są nawijane na zwoje, które następnie są układane na sicie z włókien. Kolejno są one odwadniane, prasowane, suszone i gładzone.
Wyroby papiernicze, podział ze względu na gramaturę:
- bibułka 28 g.
- papier 28-160 g.
- karton 60-315 g.
- tektura 315 g i więcej
- bibuła 65-250 g.
Papier, podział ze względu na klasy:
- klasa I i II (produkcja banknotów, ważne dokumenty)
- klasa III (zeszyty szkolne)
- klasa IV (druki specjalne)
- klasa V i VI (książki)
- klasa VIII (gazety).
Papier można podzielić również ze względu na jego struktury, wyróżniamy: bibułę, brystol, karton, papier bezdrzewny, czerpany, kalibrowany, drzewny, kredowy, preszpan oraz tekturę. Natomiast dzieląc papier według jego powierzchni może on być: szorstki, gładki, matowy, satynowy, prążkowany, karbowany, tłoczony, powlekany, laminowany oraz zadrukowany.
Papier od strony praktycznej, czyli polecamy możliwości zastosowania:
- bibułka do 28 g – witraże i lampiony,
- bibuła 65-250 g – kwiatki i dekoracje np. girlandy i pompony (więcej informacji w poprzednim poście techniki plastyki),
- papier czerpany, wykonany ręcznie – kartki dekoracyjne, a w przypadku większej gramatury do malowania akwarelą, temperą, gwaszem,
- papier 28-80 g – wydzieranki, wyklejanki i orgiami
- papier 80-160 g – rysunki wykonywane ołówkiem, kredkami, pastelami
- karton 160-315 g – rysowanie i malowanie różnymi technikami oraz do wycinania i klejenia małych form przestrzennych
- tektura powyżej 315 g – malowanie i rysowanie, wykonywanie dużych form przestrzennych, gładka może zastąpić podobrazia, a falistą można wykorzystać do kolażu.
Foto: MNKi